اسلات ، شيارهايي هست كه به وسیله آن ها كارت هاي جانبي نظیر کارت گرافیک کارت صدا و …و یا سخت افزار هایی نظیر سی پی یو و رم توسط آن روي مادربرد ، تعبیه می شوند. اسلات ها انواع مختلفي از جمله PCI ,PCI Express وAGP و… دارند. در این مقاله به معرفی و مقایسه اسلات های PCI و PCI Express می پردازیم.
اولین اسلاتهای کارت گرافیک ارائه شده، اسلات PCI که مخفف عبارت Peripheral Component Interconnect است، بود. پس از آن اسلاتهای AGP که مخفف عبارت Accelerated Graphics Port است جایگزین اسلات های PCI شد. پس از گذشت زمان اسلاتهای PCI Express به بازار آمدند و در سه نسل ارتقا یافتند که پهنای باند بالاتر و سرعت بیشتری را پشتیبانی میکنند.
اسلات PCI
اسلات های PCI اولین اسلات های ارائه شده و رایج ترین اسلات های مورد استفاده در مادربرد ها هستند. انتقال اطلاعات از طریق این اسلات به صورت اتصال موازی انجام می گیرد به ازای هر بیت یک سیم باید وجود داشته باشد که مشکلی به نام Clock Skew به وجود می آمد یعنی به دلیل تفاوت طول سیم های انتقال زمان رسیدن بیت ها متفاوت بود و تاخیر در انتقال اطلاعات صورت می گرفت. در اتصال موازی امکان ارسال و دریافت به صورت همزمان وجود ندارد و باید تمامی سیم ها دیتا را بفرستند تا امکان دریافت دیتا فراهم شود . هم چنین به دلیل بالا بودن تعداد سیم ها در هنگام انتقال دیتا میدان مغناطیسی یک سیم بر سیم دیگر تاثیر می گذارد در نتیجه نویز افزایش می یابد. به دلیل وجود چنین مشکلاتی و پهنای باند کم واینکه این اسلات ها قابلیت نصب کارت گرافیک های جدید و پیشرفته را ندارند امروزه کمتر مورد استفاده قرار می گیرند. و اسلات های PCI Express جای آنها را گرفتند.
اسلات PCI Express
رابط PCI Express امکان ارتباط سریع پهنای باند بین سخت افزار و مادربرد و سایر سخت افزارها را فراهم می کند. این اسلات که به صورت مخفف به شکل PCIE نیز نامیده می شود، از اتصال سری یا سریالی بهره می برد و برای انتقال اطلاعات تنها از 4 سیم برای انتقال داده استفاده می شود
(دو سیم برای ارسال و دو سیم برای دریافت دیتا) هر بیت با یک کلاک جابه جا می شود. این روش علی رغم اینکه در هر بار ارسال برخلاف اتصال موازی که 32 بیت ارسال می کرد یک بیت ارسال می کند، ولی در اتصال سری سرعت کلاک را افزایش می دهند. در اتصال سری به علت کم بودن تعداد سیم ها هزینه کمتری دارد و همچنین میزان نویز کمتر است در این نوع برای اتصال هر کارت یا دستگاه نوع اختصاصی در نظر گرفته می شود در صورتی که امکان دارد در نوع PCI هر اسلات بین چند دستگاه مشترک باشد.
هر اسلات دارای یک Lane یعنی چهار سیم 2 تا برای دریافت و دو تا برای ارسال است هرچه تعداد این Lane ها بیشتر باشد سرعت انتقال داده نیز بیشتراست که این Lane ها را با X نمایش می دهند. انواع اسلات های X۱، X۴، X۸ و X۱۶موجود می باشد که اندازه فیزیکی و تکنولوژی به کار رفته در هر یک از آن ها متفاوت است همچنین سرعت انتقال داده به ترتیب در آن ها افزایش می یابد اسلات های X۱، X16 بیشتر در مادر برد ها استفاده می شود. که X ۱ با تعداد 18 پین کوچکترین و X16 با تعداد 82 پین بزرگترین اسلات PCI Express می باشد. و می توانید اسلات های کوچکتر را روی اسلات های بزرگتر استفاده کنید.
هنوز نظری ثبت نشده،نظر خود را ثبت کنید!